De Jozef Janssen Classic… een gesprek met Gerard en Willy Janssen

Zo’n half jaar geleden werd door de leden van d’n organisatie besloten om de Winssense Kermiskoers te splitsen in een recreatieve en een prestatie koers zodat het hele gebeuren weer wat verder kan groeien. Het moesten twee op zichzelf staande ‘wedstrijden’ worden met ieder een eigen naam. Voor de prestatie koers zou een sponsor worden gezocht en tot onze grote vreugde werd al snel Rob Hijmans bereid gevonden om zijn naam hier aan te verbinden. De recreatieve koers, die diende een herkenbare en erg ‘Winssense’ naam te krijgen zo werd bedacht. Ook een naam waar mee de link met de fiets gelijk zou worden gelegd. En dan kon het eigenlijk maar één naam worden… De Jozef Janssen Classic was geboren!

Maar goed, voordat de naam Jozef Janssen Classic wereldkundig zou worden gemaakt moest dit natuurlijk eerst worden besproken met zijn twee zonen, Gerard en Willy. Beide zijn geboren en getogen Winssenaren maar toch ook alweer de nodige jaren het ‘durp uit’. Gerard woont sinds 1974 in het Brabantse Oss en Willy streek zo rond dezelfde tijd neer in Giesbeek. Uiteraard dienden zij mee te worden genomen in onze plannen. Beide waren blij verrast met het telefoontje uit hun geboortedorp van de Koersdirecteur die met z’n gebruikelijke lange verhaal vertelde wat de bedoeling was. Gerard en Willy werden snel enthousiast en waren hiermee vereerd! Een mooi eerbetoon aan de laatste fietsenmaker van ons dorp.

Gerard en Willy waren onlangs in Winssen op bezoek en toen werden er de nodige herinneringen opgehaald. Voor de, laten we zeggen, veertig plusser onder ons, zal hetgeen wat voorbij kwam tijdens deze avond best bekend voor komen. De jongere generatie zal het misschien wat minder zeggen, om de simpele reden dat het dit jaar dertig jaren geleden is dat Tweewielerspecialist J. Th. Janssen zijn deuren sloot. Vandaar voor de jeugd deze kleine introductie van de zonen zelf!

Bijna veertig jaren heeft Jozef Janssen in Winssen fietsen en bromfietsen aan de man gebracht. Gerard vertelt: “Ons Pap leerde het vak van fietsenmaker van zijn vroegere buurman Grad Tromp, (woonachtig in de Molenstraat 24). De eerste jaren van z’n werkzame leven combineerde hij dit met het rijden op de vrachtwagen bij het Winssense transportbedrijf Megens (het latere Kroes Transport). Toen het te druk werd met de fietsen is ons Pap in 1951 voor z’n eigen begonnen”. Eerst aan de Hoogewaard in het huis wat heden ten dage wordt bewoond door Jo van Beuningen. Na enige jaren verhuisde de familie Janssen naar de Alex Willemsstraat en vanaf eind jaren ’50 aan het pand aan de Molenstraat 18 aangekocht. “Ons Pap heeft toen een stuk aan laten bouwen en vanaf die tijd huisde daar de fietsenwinkel” verteld Willy. “Aan de voorkant van de woning was een winkel voor huishoudelijke artikelen en speelgoed gevestigd waar ons Mam veel uren achter de toonbank heeft doorgebracht”.

In een tijd dat auto’s nog niet zoveel voorkwamen waren de mensen wat meer op de fiets en voor de wat langere afstanden op de brommer aangewezen. Jozef was de lokale Zundapp dealer en hij stond echt voor zijn merk. Tegenwoordig zie je ze nog maar weinig maar toen was dat een populair vervoersmiddel. “Toen ik zestien werd wou ik natuurlijk ook een brommer en toen vroeg ik ons Pap om een Kreidler” verteld Gerard. Op die vraag kreeg hij niet gelijk een antwoord. “Uiteindelijk is het een Zundapp Sport geworden, met zo’n mooie chromen tank. En dat was natuurlijk ook goed!”.

Gerard heeft ook een aantal jaren mee gewerkt in de winkel. “Ik was zestien en was klaar met de ‘ambachtsschool’. De eerste twee weken had ik nog vakantie maar toen zei ons pap: “doar hangt d’n overall, moandag kunde beginne”. Zo ging dat in die tijd”.

Gerard kwam terecht in een echte dorpswinkel, waar men er in die tijd vele van had in het dorp. Er heerste een gemoedelijke sfeer maar er moest natuurlijk ook hard gewerkt worden. Op het gebied van PR was Jozef zeker vooruitstrevend. “Er is enkele keren een heuse fietsshow door hem georganiseerd. Allerhande fietsmerken zoals Juncker en Union presenteerden dan hun collectie aan de vele bezoekers. Dat was uniek in de regio toentertijd” verteld Willy. De locatie van dit alles was het café van Jan Tromp wat we nu kennen als de Arend. En op 11 augustus… de finish van de Jozef Janssen Classic!

Daar hebben Gerard en Willy allebei veel zin in. Ze zullen op de Kermiszondag het startschot gaan geven voor de koers die naar hen vader is vernoemd en de eerste prijs uitreiken aan de winnaar. Hoewel ze allebei al vele jaren niet meer woonachtig zijn in Winssen is de band met hun geboortedorp er nog altijd. “Ik kijk wekelijks op de Gelderlander.nl of er nog nieuws is in Winssen” zegt Gerard. En dat geldt ook voor Willy: “Ieder jaar ga ik weer naar de site van de Dorstvlegels om te zien wie er Prins is geworden. Na zo’n lange tijd Winssen uit ken je ze niet vaak meer maar ik hou het wel bij!”. De Winssense Kermis gaan ze weer na vele jaren bezoeken en daar kijken ze naar uit. “De kans is groot dat we weer wat oude bekenden tegen komen en dat is altijd gezellig”. De kermis als reünie, zo hoort het toch te zijn. Wij wensen deze heren een hele fijne middag toe!

About Author

admin