EEN TERUGBLIK… EN EEN BIETJE VEURUIT KIJKEN

Zoals te doen gebruikelijk aan het einde van het jaar wordt er terug gekeken naar al dat is gepasseerd. Voor de organisatie van de Winssense Kermiskoers is dat zeker niet anders. We denken met plezier terug aan zondag de 11e augustus toen d’n Derde WKK werd verreden. Dat neemt niet weg dat we als organisatie in het najaar ook deze editie kritisch hebben geëvalueerd. 

De vele bezoekers van Winssense Kermis die op de zaterdagavond, voorafgaand aan de zondag van de Koers, een leuke en gezellige avond mochten beleven zullen zich waarschijnlijk niet hebben gerealiseerd dat het hele evenement zo’n twaalf uur daarvoor nog aan een zijden draadje hing. Op de zaterdagochtend trok een korte maar hevige bui met zware windstoten over het dorp en deze zorgde ervoor dat met het nodige geweld het dak van de tent werd geblazen. Op dat moment waren een aantal vrijwilligers van de WKK aanwezig. Nadat iedereen een beetje van de schrik was bekomen werden door velen de schouders eronder gezet. Ook alle hoogwerkers die Winssen rijk is werden belangeloos ter beschikking gesteld waardoor de schade snel hersteld kon worden. Dat was erg mooi om te zien. Op zaterdagavond kon de tent weer gewoon volstromen en de dag erop kon de Winssense Kermiskoers ook weer gewoon ‘dwars deur d’n kermistent’!

En dat mochten de honderd deelnemers, verdeeld over twee koersen, maar liefst achttien keer doen. We kunnen stellen, dat was ergens ook geen straf… Het enthousiaste publiek moedigde de renners van de eerste tot de laatste doorgang fanatiek aan. Vele aanwonenden hadden familie en bekenden uitgenodigd (“komde ’n kermisborrelke vatte?”) en bekeken met z’n allen vanuit de voortuinen het passerende wielerpeloton. Dweilorkest ‘de Bende’ verzorgde een vrolijke noot langs het parcours hetgeen de gezellige sfeer zeer ten goede kwam. De leden van buurtvereniging de Hoekgravers hadden zich weer met z’n allen bovenop de Dijk verzameld alwaar onder leiding van spreekstalmeester Olaf een mooi feest ontstond. Wij als organisatie worden altijd ontzettend blij van het enthousiasme van de inwoners van deze buurt uit de Hoek van Winssen. Het goede voorbeeld wat zij al enkele jaren geven begint nu ook navolging te krijgen. De jonge leden van c.v. Altèd Schik wilden niet achterblijven en organiseerden een feestelijke doorkomst boven op de Dijk, ter hoogte van de Haneman. Met opzwepende muziek en veel gejuich werden de renners gesteund in hun strijd op de pedalen. Daar bovenop de Dijk met windkracht 4 tegen, oftewel “recht in de snuut” was dit zeker niet overbodig…

Dat de route over de Dijk ging was in eerste instantie niet eens de bedoeling. Enkele weken voor de Koers werd de weg door de Uiterwaarden, normaal gesproken een onderdeel van het Parcours du Kermiskoers, voorzien van een nieuwe slijtlaag. Maar een weg vol losse steentjes is niet geschikt om met dunne bandjes overheen te fietsen. Daarbij had het wegvak bij het gemaal (ook wel ’t Sluisje genoemd) de nodige schade ondervonden van het vele zware verkeer dat er het afgelopen jaar overheen is gegaan in verband met de aanleg van de voorhaven tussen Winssen en Deest. Om een lang verhaal kort te maken, de route kon niet meer door de Uiterwaarden. Gelukkig bleek de Dijk een prima alternatief. Het leverde ook een mooi plaatje op toen het lint van deelnemers hier overheen trok. De organisatie heeft besloten om deze wijziging in het parcours te handhaven. Ook volgend jaar zal de Waalbandijk onderdeel zijn van de achttien ronden door het dorp.

Wat ook niet gewijzigd zal gaan worden zijn de twee koersen. Voor de recreatieve fietsers en fietssters onder ons blijft de Jozef Janssen Classic het podium om te schitteren en voor de fanatiekere en meer getrainde pedaleurs is dat de Rob Hijmans Classic. Tijdens de editie van het afgelopen jaar hebben we dit voor het eerst toegepast en… tot onze tevredenheid kunnen we stellen al zijn er ook zeker verbeterpunten. Als organisatoren hebben we natuurlijk goed teruggekeken en besproken welke leerpunten we mee willen nemen naar het komende jaar.

Het bleek het voor onze inschrijvers toch lastig om in te schatten in welke van de twee koersen de persoonlijke wielercapaciteiten nou het beste thuis hoorde. Om dit voor eenieder te verduidelijken hebben we in het reglement voor 2020 nog uitgebreider opgenomen voor welke doelgroep de beide koersen zijn en wat de deelnemers kunnen verwachten ten aanzien van koersomstandigheden. We willen wat sterker de regie en controle krijgen, zeker gedurende de ronden dat de koerswagen het tempo van de koers zal bepalen. Daarnaast willen we vermijden dat de eerste renners een voordeel hebben uit de mogelijkheid tot stayeren achter deze koerswagen. Wij verwijzen u graag naar het nieuwe reglement wat elders op de site te vinden zal zijn. We willen graag een laagdrempelig wielerevenement organiseren en op deze manier proberen we iedereen te bedienen.

Dat kan overigens niet zonder onze trouwe vrijwilligers! Dat is inmiddels uitgegroeid tot een grote groep enthousiaste mensen die ons op allerlei manieren de helpende hand bieden. De leden van motorclub ‘de Veldduivels’ zijn er al vanaf de eerste Kermiskoers bij en niet meer weg te denken. Ook zijn ze onmisbaar voor een veilig verloop van de beide koersen. Dat geldt ook voor de verkeersregelaars, drieëntwintig in getal! Ook zij hebben een grootse bijdrage geleverd aan het welslagen van deze dag en daarvoor zijn wij hun allen bijzonder dankbaar!

Het opbouwen van het parcours ging dit jaar bijzonder snel dankzij de inzet van de Winssense fietsclub ‘Zonder Fiets Binde Niets’. Er moet toch het nodige gebeuren op zo’n zondagochtend voorafgaand aan de WKK. Zo moeten er maar liefst 200 dranghekken (door ons steevast drankhekken genoemd, maar dit terzijde…) worden geplaatst. En dan willen we ook graag twee start- en finishplaatsen ingericht hebben. Zonder de vele handen van deze fietsclub was dit nooit gelukt. Tevens waren ze daags na de koers ook allemaal present om alles weer op te ruimen. Dames en heren van ‘Zonder Fiets Binde Niets’… kei bedankt!

Dat de Winssense Kermiskoers iets unieks aan het worden is komt ook door onze andere vrijwilligers. Wat te denken van onze verslaggevers Roel van Beuningen en Guus Gerrits? Roel deed live verslag van de Koers vanaf één van de motoren en vanuit de Kermistent nam Guus Gerrits dit voor zijn rekening. Zoals we in Winssen zeggen: “die manne kunne proate!” en we kunnen ons geen betere reporters wensen. Hun verslag over al hetgeen gebeurde gedurende de koersen was het afgelopen jaar te horen bij zowel ontmoetingscentrum ‘de Paulus’ als in de Kermistent. Dit had nogal wat voeten in de aarde maar Huub Tromp en Mike Jacobs (oftewel DJ Mike) kregen dit toch mooi voor elkaar. Volgend jaar willen we hier toch nog graag iets aan toevoegen… wordt vervolgd!

Zoals u leest, plannen genoeg! We zijn er ons wel van bewust dat we deze plannen niet zonder onze sponsoren zouden kunnen realiseren. Soms is alleen enthousiasme niet voldoende… Gelukkig beschikken wij over trouwe sponsoren die de Winssense Kermiskoers een warm hart toedragen. Het is al vaker gezegd, het lijkt allemaal vanzelfsprekend maar dat is het zeker niet. Dank voor jullie bijdrage! Een speciaal woord voor onze hoofdsponsor en naamgever van één van onze koersen, de familie Hijmans. Zij leverden een zeer positieve bijdrage aan het geheel, naast de mooie financiële schenking. Wij als organisatie zijn hier zeer blij mee.

En dan zijn we nog de nodige personen onze dank verschuldigd. Om te beginnen, onze chauffeur en vooral eigenaar van de FIAT 500, oftewel de WKK volgwagen, Roland Born. Hij had  z’n oranje Italiaan het hele jaar goed verzorgd zodat ie op de Kermiszondag weer kon vlammen. Zeker ook het vermelden waard… onze beeldschone ronde missen Florence en Joy. Ze waren er druk mee en ze hebben de WKK uitermate goed vertegenwoordigd. Ook Joep Christiaans willen we danken om een aantal ronden achter het peloton te rijden. In de Tour de France worden geregeld VIP’s ontvangen en rondgereden. Ook door Joep werden enkele personen die dit zeker verdienden over het parcours gereden wat door hen erg werd gewaardeerd! Twee personen die deze VIP behandeling hebben mogen ondergaan zijn Gerard en Willy Janssen, de zonen van Jozef Janssen. Zij verrichtten het startschot van de Jozef Janssen Classic en reikten de prijzen uit aan de winnaars. Een mooi moment!

Tenslotte willen wij graag nog één persoon benoemen… afgelopen zomer heeft ons bestuurslid Stephan Tromp aangegeven te willen stoppen met de organisatie van de Winssense Kermiskoers. Inmiddels is hij begonnen met een hele mooie uitdaging bij het bestuur van voetbalvereniging RODA ’28 waar hij de rol van penningmeester op zich genomen heeft. Dat is geen eenvoudige taak en we zijn trots op Stephan dat hij deze op zich heeft genomen. We willen hem bedanken voor zijn inzet voor de WKK! Op het gebied van sponsoring zijn er dankzij hem mooie stappen gezet waar we niet alleen het afgelopen jaar maar zeker ook in de toekomst de vruchten van zullen plukken. Stephan bedankt voor alles en heel veel succes bij de rood-zwarten!

 

 

 

About Author

Tom van Gemert