De Twidde Winssense Kermiskoers…

Bijzonder trots zijn we op het verloop van de tweede editie van de Winssense Kermiskoers op zondag 12 augustus 2018. Na de mooie start die we vorig jaar mochten beleven wilden we dit jaar het evenement iets verder laten groeien. Wat deelnemers erbij, meer mensen langs het parcours en een nog mooier feest na de Koers. We durven te stellen dat dit gelukt is en daar zijn we erg blij mee.

En daarvoor dienen we een aantal mensen dankbaar te zijn. Om te beginnen de vrijwilligers die deze zondag als verkeersregelaar het parcours vrij van verkeer hebben gehouden en hiermee een veilige doorgang voor de fietsers hebben gegarandeerd. Zij zijn hierin uitstekend geslaagd! Er hebben zich geen onveilige situaties voorgedaan tijdens de Koers, en dat is met de veertien zijwegen op het parcours toch zeker een prestatie. Zonder iemand te kort te doen, toch even een speciale vermelding voor onze jongste vrijwilliger Tygo! Nog maar acht jaren jong maar zijn bijdrage was zeker groots. Zittend bij de Koepel bracht hij via een radioverbinding verkeersregelaars Arjan en Tom op hoogte wanneer het peloton de Dijk naderde. Dit werkte bijzonder goed! Ook Bart Beekhuijzen en Joost van den Dobbelsteen hielpen deze dag mee. Beide zijn 15 jaren jong maar nu al actief voor dit Winssense evenement. Mooi dat we naast de ´ervaren´, ook jonge vrijwilligers hebben!

Net als vorig jaar was ook deze keer motorclub ´de Veldduivels´ van de partij. Ook zij zijn inmiddels onmisbaar gebleken om een goed verloop van de Koers te waarborgen. Het was ook voor hen een hele inspanning om de snelle wielrenners voor te blijven. En dan heeft een enkele motorrijder ook nog een razende reporter achterop. Vanuit de koers deed Roel van Beuningen live verslag dat door de geluidsbox in de Kermistent schalde. De aanwezigen aldaar bleven zo op de hoogte over de ontwikkelingen in het peloton elders in de ronde. Deze Winssense versie van Radio Tour de France viel bijzonder in de smaak!

En dan was er ook nog een vleugje ´Giro d´Italia` aan de Winssense Kermiskoers. Dat is natuurlijk de oranje FIAT 500 van Roland Born die gedurende de eerste ronden voor het peloton uit reed. Hij had z´n klassiek paradepaardje weer optimaal voorbereid. Inmiddels is Roland en z´n Italiaan niet meer weg te denken uit de Kermiskoers.

Waar we toch ook erg blij van werden waren onze Rondemissen, Lincey en Jet. Hadden zij dit jaar al op sublieme wijze hun Prins Jacco d´n Urste terzijde gestaan, ook in de hoedanigheid als Rondemiss van de Winssense Kermiskoers was hun optreden zeer geslaagd. De prijsuitreiking werd toch heel bijzonder zo. Ook tijdens de Koers waren ze actief, alle verkeersregelaars werden even opgezocht en ontvingen van de dames een welverdiende consumptie!

Ook een woord van dank aan onze sponsoren. Vanaf dit jaar werd zowel bij de start en finish de weg opgesierd met spandoeken. Daarop stonden de namen en logo´s van maar liefst twintig ´lokale´ bedrijven. Ook maakten zij mogelijk dat er een heuse Kermis Courant huis-aan-huis in Winssen kon worden bezorgd en dat we vanaf dit jaar online te vinden waren. Dankzij de grote inbreng van Dennie Stevens kon er een site worden opgezet (www.winssensekermiskoers.nl) Extra promotie die zeker een bijdrage heeft geleverd aan de geslaagde Winssense Kermiskoers!

Hoe mooi is het om als recreatieve fietser te worden toegejuicht door vele enthousiaste toeschouwers! Voer je normaal gesproken je eigen strijd op de pedalen in je eentje zonder enige aanmoediging of wat dan ook, tijdens de Winssense Kermiskoers waan je jezelf een Tom Dumoulin! Het was erg mooi om te zien dat velen de moeite hadden genomen om langs het parcours dit wielerspektakel te bekijken. Sommige renners hadden zelfs hun eigen supportersvereniging meegenomen! Ook buurtvereniging ´de Hoekgravers` mag hierbij zeker niet onvermeld blijven. De Deijnschestraat was speciaal voor deze gelegenheid helemaal versierd en hingen de fietsen en vlaggen in de lantaarnpalen. Deelneemster Anneke Vrijaldenhoven had vooraf de inwoners van Winssen opgeroepen om een feestelijke ´bocht 7`zoals gebruikelijk is bij de beklimming van de Alp D´Huez in het dorp te creëren. Zij, en vele anderen, werden door de voornoemde Hoekgravers op hun wenken bediend. Met behulp van een geluidsinstallatie, een koude versnapering en vele enthousiaste mensen werd het bovenop de Dijk bijzonder gezellig. Ook dit werd door alle deelnemers en deelneemsters als uiterst positief ervaren!

Natuurlijk dienen er meerderde mensen die de Twidde Winssense Kermiskoers tot iets moois hebben gemaakt even vernoemd te worden. Zoals Burgemeester Daphne Bergman die het startschot verrichte deze middag. Haar positieve woorden voor de deelnemers en vrijwilligers voorafgaand aan de Koers werden terecht zeer prettig ontvangen. Onze fotografen, Arno Hartgers, Wim Piels en Vincent Schoutsen die deze dag op een hele mooie wijze hebben vastgelegd. De vele foto´s zijn te bekijken op deze site. Ook Luc Derksen verdient een woord van dank voor zijn opnamen met de drone. Vanuit de lucht ziet het er allemaal erg mooi uit. De medewerkers van ontmoetingscentrum ´de Paulus` willen we graag danken voor hun gastvrijheid en medewerking. Voorafgaand aan de Koers werden de deelnemers en vrijwilligers hier ontvangen met een speciaal voor de gelegenheid bereidde Petit Four en een kopje koffie. Ook tijdens de Koers was het op het terras goed vertoeven.

Tenslotte een woord aan alle deelnemers want zonder hen is er uiteraard geen Koers. Het was een behoorlijk gemêleerd gezelschap. Van lokale helden tot regionale toppers! Maar liefst 64 fietsers stonden aan de start en brachten het publiek een spektakel waarin alle ingrediënten zaten voor een heroïsche wielerstrijd. Ook de mindere aspecten van een koers, iedereen was onder de indruk van de valpartij enkele tientallen meters voor de finish waarbij Sjuul Postulart betrokken was. In een uiterste poging zijn titel van vorig jaar te verdedigen ging het mis. Inmiddels gaat het met deze kanjer weer een stuk beter, al zal hij nog enkele weken nodig hebben voordat zijn hand weer helemaal hersteld is. Het was een smet op een mooie dag en een spannende race, die met een minieme voorsprong werd gewonnen door Jan-Willem van Benthem. Een prachtige prestatie van deze ´recreatieve´wielrenner!

Inmiddels is de organisatie alweer begonnen met de evaluatie van de Twidde Winssense Kermiskoers. Het is natuurlijk nog een betrekkelijk jong evenement en dan valt er altijd wel het één en ander te verbeteren. Ook zal er veel bij het oude blijven, want een echte stoere meid of vent, die fietst ook volgend jaar door een kermistent!

Tot ziens op zondag 11 augustus 2019 tijdens “d´n Derde Winssense Kermiskoers”!

Arno, Tom, Stijn, Wilco en Thijs

About Author

admin